Dagens ridlektion!

Allmänt  /  0  Kommentarer
Idag jobbade jag och Jenny med Wendy och jag måste säga wow. Wendy gick jätte bra idag och jag måste säga att jag är stolt över att ha en häst som är så lättlärd (självklart även värdens bästa tränare!) 
Vi började med att Jenny longerade henne ett tag först utan och sen med snodd. Tredje gången Wendy har haft snodd på sig och hon förstod att vi ville att hon skulle gå i form. Sedan satt Jenny upp och jobbade henne lite i form innan jag satt upp och gjorde det samma! Gick hur bra som helst och just nu verkar allt bara vara på väg uppåt! 
Foto: Jenny Berggren 

Tillfällig design!

Allmänt  /  0  Kommentarer
Nu har jag satt in en tillfällig design kommer fixa till mer när jag har tid! 
 

Ändringar

Allmänt  /  0  Kommentarer
Här på bloggen kommer nu jag Daria bara blogga då Angelika tar en paus tills hon känner att hon vill blogga igen! Ny design är på G och i morgon förväntas daglig uppdatering m.m! 
 

Wielkopolski

Daria  /  0  Kommentarer
Wielkopolskin blev till genom att korsa två nu utdöda polska raser, Pozanen och Mazuryen, så rasen kan också kallas Mazurskoen-Poznanski.
 
Pozanen eller Poznan hästen kommer ursprungligen från Polen. Denna ras är extremt sällsynt och hästarna är ganska anmärkningsvärda. Rasen föddes upp på stuterier i Posadowo, Racot och Gogolewo. Pozanen var en blandning av arab-, fullblod-, trakehner och hanoveran blod.
 
Det var en häst av medelvikt, mycket mångsidigt som användes för ridning och jordbruksarbeten. Rasen Mazuryen, även kallad Masurenen, var förut en mycket viktig ras, härstammade också från Polen och var en kvalitets- ridhäst. Rasen innehöll mest trakehnerblod, och när den korsades med Pozanen, utvecklades Wielkopolskihästen. Dessa två raser bildade grunden, och som man senare la till  fullblod-, arab- och angloarab blod.
 
Rasen är mångsidig och begåvad. Även om inte många vet det så är Wielkopolskihästen en mycket bra ras för sporthäst avel, med fantastiskt temperament, bekväma gångarter och uthållighet. De är naturliga idrottsmän och är ganska snabba tack vare fullblods-blodet. De blir bra hästar för banhoppning och fälttävlan. Deras naturliga balans och bra rörelser gör också dem mycket passande för dressyr.
 
Rasen avlas åt två håll. En är mer lätt, och används för tävlingsridning. Den andra är tyngre, och används som draghäst och som familjehäst.
 
Wielkopolskien har ett fint, litet huvud med rak profil och livliga ögon. Halsen är lång, elegant och stark. Hästen har en sluttande bog och en djup och bred bröstkorg. Den är muskulös och kompakt, med kraftig bakdel. Benen är väl musklade och torra med långa skenor.  Rasen kan ha alla solida färger och mankhöjden är vanligen mellan 158-168 cm.

 

När man är sjuk så söker man upp lite info om sin hästs ras ;)
Inte jag som skrivit texten utan den är lånad :)


Gårdagens ridlektion

Daria  /  0  Kommentarer
Igår red jag och Nina lektion för Jenny. Nina på Massa och jag såklart på Wendy då. Vi fixade i ordning stallsyslor innan vi hämtade hästarna och fixade i ordning dem. Sedan red vi bort till grannstallet för att hämta en halsring som Nina skulle rida med innan vi red bort till ridbanan. Väll på ridbanan skulle jag kasta ner mitt spö vilket nudded en metalbit så Wendy hoppa till och jag flög av. Ingen skada skedd och jag hoppa bara upp igen och så börja vi lektionen. Måste säga att Jenny var en toppen lärare till och börja med vi gjorde massa olika övningar (inte bara med hästen) utan övningar som huvud, axlar, knä och tå! Lektionen var lärorik både för mig och Wendy och fler sådan lektioner skulle man vilja ha! 
Foto: Jenny Berggren 
 

Något jag måste träna på...

Allmänt  /  0  Kommentarer
Balansen

Team Bitless!

Daria  /  0  Kommentarer
Jag har gått med i team bitless där du som rider enbart bettlöst eller varvar är välkommen!
Efter att vi upptäckte att Wendy har småsår pga bett valde vi att bara rida henne bettlöst ett tag men efter mer information ang hur bett påverkar hästen och hur bra Wendy går utan bett valde vi att skrota bett helt! 
Nu säger inte jag att ni som rider med bett inte får göra det eller nått sånt att det är dåligt för er häst - absolut inte men Wendy funkar bättre bettlöst så varför när både ryttare och häst föredrar bettlöst ska man rida med bett?
Hoppas ni förstår!
 
Lite info om gruppen
Team Bitless är en grupp för alla som strävar efter en värld med hästarna helt utan tvång och missbruk. Här kan ni lägga ut bilder, skriva om era upplevelser bettlöst eller fråga de andra gruppmedlemmarna om tips och råd! Vi är ett glatt och härligt gäng och elakheter tolereras inte 
Admins: Tuuli Elmgren, Lina Green, Victoria Johansson, Elin Eleonora Kämpman
Natural Ponies i samarbete med Torkelsboryttarna
Text ifrån Team Bitless grupp på facebook alltså inte min utan lånad därifrån!
 
Min åsikt på gruppen
Gruppen är hur härlig som helst! Behöver man något tips eller råd så kan man bara fråga och man får svar väldigt fort för det finns så många trevliga individer som gärna hjälper till! Bra stämmning och finns inte det här med att man ser ner på andra utan alla ligger på samma nivå - om ni nu förstår. Alla som rider bettlöst eller varvar eller vill börja med det och behöver hjälp och tips eller vill hjälpa andra - alla ni är välkommna! 
 
Vill ni gå med i team bitless är det bara att skicka en komentar så kan jag kolla med admins.
 

Vilodag för Wendy

Daria  /  1  Kommentarer
Wendy fick gå i hagen idag. Duktiga flickan har gått igår och i förigår och idag förtjänade hon att vila. 
I morgon blir det uteritt med Jenny och vi kommer rida en ny stig (ny för mig) som tar ungefär 40 min. Kommer nog rida barbacka på henne men det beror helt på Wendy's humör. På söndag ska jag och Nina rida lektion för Jenny vilket jag är grymt taggad för! Har inte haft någon lektion för någon med Wendy än så ska bli kul och få höra vad man kan förbättra och så. Ska även börja rida 2-3 gånger i veckan 30-45 min med henne så hon bygger upp mer muskler och sen har hon 2 vilodagar och de 2-3 dagarna som är kvar blir en skritt barbackatur på 15-20 minuter eller longering på ridbanan.
 
  

Mysig uteritt!

Daria  /  0  Kommentarer
Idag red jag en mysig uteritt med Sofia och Dalla! Vi red stora gunnarsrundan (stavning?) och det var hur mysigt som helst! Hästarna funkade väldigt bra med varandra och vädret var perfekt. Inte för kalt men inte heller för varmt. Vi var ute skritt och lite trav uppför backar i ungefär 45 minuter. Wendy var på bra humör och idag red vi med hackamore. Har ridit en gång innan med hackamore med henne och hon fattar rätt så fort hackamorets funktion. På söndag kommer hovslagaren och äntligen kommer hon får hästskor! 
Wendy och Salle i hagen!